JOHN SMITH – THE LIVING KIND

Artiest info
Website
facebook
Label: Commoner Records / Thirty Tigers

De uit het graafschap Essex afkomstige maar naar Liverpool verhuisde Engelse folkzanger en songschrijver John Smith heeft ons in de voorbije jaren enkele keren zeer aangenaam weten te verrassen met zijn soloplaten “Hummingbird” uit 2018 en “The Fray” uit 2021. Het zijn vooral zijn breekbare nummers die ons sindsdien hebben weten te bekoren en we waren dan ook blij om een nieuw album van deze stevig bebaarde artiest te mogen ontvangen voor het schrijven van een recensie.

Die plaat “The Living Kind” zal voor iedereen beschikbaar zijn vanaf 15 maart 2024 en we kunnen u nu al aanbevelen om niet te lang te wachten met de aanschaf van deze prachtschijf. Tien liedjes die hij op vier na allemaal zelf van tekst en muziek heeft voorzien krijgt u zomaar aangeboden op dit zevende album van John Smith sinds de release van zijn debuutplaat “The Fox And The Monk” in 2006. De songs waarvoor hij componeerbijstand heeft gekregen zijn “Silver Mine” en “Lily” waarbij hij de hulp van de Amerikaanse singer-songwriter en tevens albumproducer Joe Henry kreeg, naast het nummer “Horizons” dat werd meegeschreven door drummer-producer Matt Ingram en het liedje “The World Turns” dat tot stand kwam na een samenwerking met de Noord-Ierse singer-songwriter Iain Archer.

In het lijstje van de meest bekendste fans van de omwille van zijn unieke ‘fingerpicking’ gitaarspel geroemde John Smith bemerken we muzikale collega’s als Jackson Browne, Sam Beam (‘Iron & Wine’), Ben Howard, Rodney Crowell, David Gray, Glen Hansard (‘The Frames’) en Richard Hawley. Het spreekt voor zich dat er heel wat druk op deze artiest komt als je deze namen ziet en het mooiste aan dit alles is te kunnen vaststellen dat hij er heel goed mee kan omgaan, gezien de kwaliteit van de nummers op dit album. Op de video’s geven we twee songs uit deze plaat ter staving van deze conclusie mee: “The World Turns” in een akoestische uitvoering en de albumtiteltrack “The Living Kind”.

Maar daarmee hebben we zeker nog niet alle prachtnummers uit deze plaat vermeld want dat zijn naar onze mening zeker ook opener “Candle”, “Milestones”, “Silver Mine” en het intimistische “Too Good To Be True”, ons favoriete liedje uit deze tienkoppige tracklijst en een song waarin we de hand van producer Joe Henry sterk kunnen herkennen. De sobere instrumentatie bij de meeste nummers is trouwens zeer opvallend maar ook wel kenmerkend voor de platen van John Smith. Kopen, dit schijfje!

(valsam)